WOMEN, UN SEGLE DE CANVI, AL REIAL CERCLE ARTÍSTIC

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

J. Baylor Roberts. Artistes pintant-se sota l’aigua a Wakulla Spring, Florida.

Amy Toensing. Dones a la festa de l’amor i dels colors a Uttar Predesh, India. Fins fa mig segle la festa estava prohibida a les vídues.

Robin Hammond. Coordinadora de l’African Artists Foundation de Lagos fent una pausa en el treball a l’any 2014.

Lynn  Johnson. Saló de bellesa a Zàmbia l’any 2005.

Nina Robinson. Cerimònia de graduació a l’Illa de Guam.

Newsha Tavakolian. Actriu iraniana actuant.

Ami Vitale. Cuidadora d’elefants.

 

Al Reial Cercle Artístic de Barcelona està tenint lloc una interessat exposició titulada Women, un segle de canvi que reuneix una cinquantena de fotografies de National Geographic que mostren l’evolució de la dona en el món al llarg d’aquests últims cent anys. El cartell de l’exposició que veureu al peu d’aquest article ja n’és prou revelador.

La mostra inclou des d’algunes de les més icòniques imatges fins a un catàleg de les fotògrafes més rellevants, algunes de les quals citem en les imatges de l’encapçalament.

L’exposició està dividida en sis seccions: alegria, bellesa, amor, saviesa, fortalesa i esperança, compostes per fotografies antigues, noves, de dones blanques, de color, que somriuen, que estimen, que pateixen… traslladant-nos l’evolució i la forma de vida de la dona.

Es tot un viatge pel món entre allò que és tradicional i allò que és modern, des d’una fotografia de dues joves el 1919 fins a una de 2018, el segle que es reflecteix. Són imatges potents que desprenen la riquesa cultural que les sustenten i molt variades, que ens mostren el procés sobre com la dona ha canviat en la manera de ser fotografiada.

Els i les fotoperiodistes que han plasmat les imatges han sigut capaços de ser espectadors, no han preparat res, han deixat que la història flueixi perquè tingui naturalitat en no sentir-se els personatges observats, així transmeten veritat.

No hi ha una imatge que per sí sola pugui representar la dona, és el conjunt de totes elles les que il·lustren l’evolució de les dones en les societats per tot el món amb composicions que van des d’allò que és tradicional fins a allò que resulta provocador.

Al començament del segle XX les imatges de National Geographic estaven determinades per un punt de vista occidental molt colonialista i solien retratar les dones com belleses exòtiques amb vestits tradicionals o amb els pits nus. Aquesta visió reflectia que qui estava rere la càmera eren majoritàriament homes blancs, però amb el temps i l’evolució les dones es van fer més actives, també s’hi van dedicar a fer fotografies però centrant-se en els arquetips tradicionals: dones, germanes, mares…

Durant la Segona Guerra Mundial les dones van adoptar més papers contribuint a l’esforç de la guerra treballant en la industria, els hospitals i fins i tot a l’exèrcit. A la postguerra, la revista ja va prendre perspectives més domèstiques.

Continuant amb aquesta evolució, aquesta exposició explora els desafiaments i els triomfs que les dones poden trobar en el futur, així com aquells als que es van enfrontar en el passat.

La mostra es pot visitar fins a l’11 d’octubre.

 

El cartell de l’exposició.

El web del Reial Cercle Artístic és http://www.reialcercleartistic.cat/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: