YESTERDAY, DE DANNY BOYLE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Himesh Patel és Jack Malik, un modest músic que arriba a l’èxit fent passar per seves cançons dels Beatles.

Lily James és Ellie Appleton, l’única persona que confia en la qualitat de Jack com músic.

 

Jack Malik és un modest músic que ha de compaginar els seus concerts a festes locals i actuacions a noces i comunions amb un treball a mitja jornada en un supermercat. Ningú dels que el coneixen creuen en el seu talent musical i ell mateix està començant a dubtar. Solament el recolza Ellie, una amiga de la infància i manager. Quan Jack està a punt de tirar la tovallola, es produeix un estrany fenomen còsmic, una apagada global a tot el planeta i un autobús l’atropella. Les conseqüències de l’accident són que s’ha trencat algunes dents, la guitarra li ha quedat destrossada i, el més sorprenent: amb l’apagada el món sembla haver perdut una part de la seva història perquè ningú no sap que és la Coca Cola, qui és Harry Potter o quins van ser els Beatles. Es com si no haguessin existit.

Curiosa història la que ha construït el guionista Richard Curtis, conegut i reconegut per comèdies de gran èxit com Quatre noces i un funeral, Notting Hill o Love actually. Certament, ha tingut una idea molt original que frega el surrealisme. Com pot ser que després d’una apagada de dotze segons a tot el planeta no hi ha ni un sol terrícola (tret de Jack) que sàpiga qui van ser els Beatles? I això planteja una altra qüestió: com seria la vida -com a mínim la musical- sense els Beatles?

Aquesta sorprenent pel.lícula la dirigeix Danny Boyle, també molt conegut per films com Trainspotting o Slumdog Millionaire. Però si hem de ser sincers, aquesta és més una cinta de Curtis que de Boyle, pesa més el guionista.

I tornant a la qüestió anterior, què passaria al món si la gent escoltés per primera vegada, interpretades per un desconegut músic de carrer, cançons que són tota una icona de la història de la música com Yesterday, The Long And Winding Road, A Hard Day’s Night, Let It Be, Something, Help! o Hey Jude, entre d’altres? Seria com reescriure la història de la música contemporània. Resulta simpàtic que el cantant Ed Sheeran -que a la pel-lícula s’interpreta a sí mateix- digui que les cançons que compon no són res en comparació a les que canta Jack Malik, el seu teloner.

I parlant d’actors, encara que els dos protagonistes –Himesh Patel com Jack i Lily James com Ellie- fan unes interpretacions agradables, mereix menció especial Kate McKinnon qui representa una directiva sense escrúpols i passada de voltes, un dels personatges remarcables del film encara que no sigui protagonista.

Es notable la obsessió de Jack per intentar recordar totes les lletres de les cançons dels Beatles, la manifesta voracitat de les discogràfiques davant d’un filó que sembla inesgotable, així com la complicada situació d’aquest cantant perdedor que sense voler es converteix en tota una estrella i que dubta sobre si ha d’explicar quina és la realitat que hi ha darrere de la seva música.

Podem dir per acabar que la idea del film és atractiva i té potencial, però en alguns aspectes es queda curt perquè podria haver explotar molt més les reflexions sobre la fama, la honradesa i la memòria de la gent. En qualsevol cas, Yesterday no deixa de ser, a la seva manera, un homenatge als Beatles encara que el seu plantejament no té res a veure amb d’altres pel.lícules recents com Bohemian Rapsody o Rocketman. Té un desenllaç previsible i el seu missatge és superficial, renuncia a entrar-hi a fons, entimant-se més quedar-se en una comèdia romàntica molt amable.

 

El realitzador anglès Danny Boyle. Fa deu anys va guanyar l’Oscar al millor director per Slumdog Millionaire.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: