YVON BUCHMANN

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Sèrie El somni africà.

Sèrie El somni africà.

Quietud.

Qui tira de la corda?

Massa tard.

Espera.

Entre gos i llops.

El pas del temps.

Al sostre de l’òpera d’Oslo.

Arrelats.

 

Es sorprenent veure les voltes que dóna la vida. Qui havia de dir a algú que treballava de comptable que acabaria ser un molt bon artista reconegut per la seva feina en el món de la fotografia?

Es tracta d’Yvon Buchmann qui als vuit anys ja portava a les mans una càmera que li havia regalat el seu pare. En aquell moment tot semblava que el futur immediat del jove Yvon aniria cap a la fotografia, però un accident sent encara pràcticament un adolescent li va estroncar moltes coses.

Va haver d’anar durant un temps en cadira de rodes i es va haver de fer una sèrie de replantejaments. Va estudiar comptabilitat doncs en aquell moment havia de portar una vida més sedentària i va tenir diversos treballs administratius durant un temps. Però, és clar, les passions no s’obliden i no va abandonar la fotografia en el temps lliure.

Es va casar, va ser pare i va haver de treballar dur per tirar endavant (la seva esposa va estar un temps malalta). I en aquells anys la fotografia sí que va quedar arraconada.

Un dia va passar sota un pont i allí va veure una inscripció a la paret que deia: “la meva joventut s’escapa i la vida també” i va sentir que la frase l’hagués pogut escriure ell. Va pujar a casa, va tornar a agafar la càmera i va fotografiar la frase: amb aquella foto va guanyar el seu primer premi.

El que s’observa en les seves imatges és que busca capturar moments fugitius, mostrar atmosferes, donar a conèixer sentiments de la gent i immortalitzar instants. Té una gran sensibilitat gràfica, talent per la manipulació de la llum i l’enfocament que dóna a les línies geomètriques de les edificacions contemporànies, als paisatges i a les cares de la gent. Son d’aquelles fotos que connecten amb l’espectador amb facilitat.

La seva feina la fa en blanc i negre, però no de manera exclusiva perquè al 2015, mentre es trobava a Dubái per rebre un premi en el Hamdan International Photography Award, paral.lelament guanyava el Premi Sony França de la World Photography Organisation amb una fotografia en color.

Com es veu, aquest home és capaç de guanyar els premis de dos en dos.

 

El francès Yvon Buchmann ha declarat que el seu objectiu quan captura una imatge és mostrar la poesia i simplicitat de la vida del dia a dia.

En les seves elegants fotografies en blanc i negre, fins i tot aquelles escenes que poden semblar del tot intranscendents tenen un aire que les fa atractives.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: